Werkwijze

Bij een bekken(bodem)klacht zijn vaak meerdere gebieden in- en rond het bekken betrokken. Ook komen de de verschillende organen  en functies in het kleine bekken zoals uw blaas, (bij de vrouw) de baarmoeder (bevallingen, menstruatie, menopauze), uw darmen en seksualiteit aan bod. Elke behandeling en klacht is hierdoor maatwerk en behoeft een specifieke aanpak. Daarbij wordt er altijd gekeken naar de gehele mens en het ontstaan van de klachten in relatie tot lichaam en geest.

Al onze therapeuten zijn ervaren en gespecialiseerd op verschillende gebieden binnen de bekkenproblematiek. Onze receptioniste hoort bij het maken van de afspraak uw klacht aan en kijkt welke therapeut voor u de meest geschikte is.

De eerste afspraak

Bij de eerste afspraak wordt uw klacht middels een intake uitgebreid in kaart gebracht. Als u bent doorverwezen door een arts of specialist ontvangen wij graag een brief met alle bekende informatie. In goed overleg wordt er dan een plan van aanpak gemaakt en besloten welke onderzoeken en behandeling zullen worden ingezet. Wanneer er genoeg tijd is wordt hier direct een start mee gemaakt.

Lichamelijk onderzoek

Bij een klacht van de wervelkolom, stuit, buik of bekken wordt een uitgebreid bewegingsonderzoek gedaan. Hierbij wordt gekeken naar de mobiliteit en stabiliteit van de gewrichten, ligamenten en spieren.

Bij bekkenbodemklachten wordt er in overleg en indien nodig ook inwendig onderzoek gedaan. Onze therapeuten zijn hier specifiek voor opgeleid. Een inwendig onderzoek geeft veel informatie over het aanspannen, ontspannen en de kracht van de bekkenbodem. Ook kan er tijdens het onderzoek gekeken worden naar de conditie van de huid en eventuele verzakkingen( zie document inwendig onderzoek). Daarna krijgt u uitleg over de bekkenbodem en de relatie met uw klachten en wordt besproken welke behandelingsmogelijkheden er zijn.

Behandelingen

Afhankelijk van de ernst en klacht zal worden gekozen voor (een combinatie van) behandelmogelijkheden. U krijgt begeleiding van uw therapeut en er wordt verwacht dat u daarna zelf thuis aan de slag gaat. Hoe vaak u moet komen en hoe lang de behandeling duurt hangt af van de ernst van de klacht en uw behoefte aan begeleiding.

De interventies die kunnen worden toegepast zijn:

  • adviezen
  • fysieke mobilisaties en oefentherapie
  • dry needling
  • inwendige myofeedback en elektrostimulatie d.m.v de MAPLe
  • blaastraining d.m.v PTNS
  • ballontraining bij rectale klachten
  • echografie