Diastase

Een rectus diastase betekent letterlijk het wijken van de rechte buikspieren. Deze rechte buikspieren (die wij altijd “de six-pack” noemen) groeien uit elkaar tijdens de zwangerschap om ruimte te maken voor de baby in de buik.

Tussen de twee rechte buikspieren loopt een bindweefselverbinding die de linea alba genoemd wordt. Aan het einde van de zwangerschap is het normaal dat er rond de navel ongeveer 10cm ruimte (en dus rek op de linea alba) is ontstaan. De hormonen die je spieren en banden verweken tijdens de zwangerschap maken dat de linea alba deze rek kan doormaken.

Na de bevalling komen de buikspieren weer bij elkaar. De linea alba heeft dan tijd nodig om te herstellen en verstrakken. Gedurende de borstvoedingsperiode blijft het lichaam, en dus ook de buikwand, zacht en week door hormonen. Bij sommige vrouwen verstrakt de linea alba niet volledig terug.

Na minimaal 6 weken kan er een check gedaan worden van de buikwand. Dit wordt bij ons altijd gedaan met een echo. We meten dan de ruimte tussen de rechte buikspieren en bekijken de kwaliteit van het bindweefsel van de linea alba. Ook leren we je de buikspieren op een correcte en veilige manier te gebruiken en geven we advies over trainen.

Symptomen

  • een blijvend bolle buik (met name einde van de dag)
  • een veranderde vorm van de navel
  • een zichtbare of voelbare ruimte tussen de buikspieren
  • aanhoudende klachten aan de rug of de bekkenbodem
  • moeite met de ademhaling
  • obstipatie

Vergoedingen Zorgverzekeraar

Bekkenfysiotherapie wordt volledig vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wij declareren rechtstreeks bij de verzekeraar en worden vergoed conform het contracttarief. Dacosta Fysio heeft contracten met alle zorgverzekeraars. U heeft geen verwijzing nodig behalve wanneer u komt voor urineverlies. Op www.defysiotherapeut.nl kunt alle polissen vergelijken. Wanneer u niet aanvullend verzekerd bent gelden deze tarieven.