Verzakkingsklachten

Bij een verzakking (of medisch genoemd prolaps) is de baarmoeder, de blaas en/of een deel van de darm afgegleden in de vagina.

Milde vormen van prolaps veroorzaken doorgaans weinig klachten. Naarmate de prolaps vordert, kan er een ‘bol’ gevoel in de vagina ontstaan en een gevoel van druk of zwaarte in de vagina of het bekken. De klachten nemen toe na fysieke activiteit of langdurig staan en ze nemen af na rusten/ liggen.

Kenmerken van een prolaps zijn per verzakt gebied verschillend. Is er sprake van verzakking van de blaas/baarmoeder (voorwandprolaps) dan kunnen vrouwen ervaren vaker te moeten plassen, ongemak bij het vrijen, urineverlies of terugkerende blaasontstekingen ervaren. Als er sprake is van een darmverzakking (achterwandprolaps) kan er rugpijn, obstipatie of onvolledig kunnen ledigen van ontlasting optreden.

Een prolaps ontstaat wanneer het “steunweefsel” (de bekkenbodemspieren) zijn verzwakt of beschadigd. Dit kan komen door een zwangerschap en of bevalling, fysiek zware beroepen, intensieve sporten, obstipatie en veelvuldig persen, overgewicht, chronisch hoesten of genetisch zwak bindweefsel.

Symptomen

  • Verzakking van de plasbuis, blaas, baarmoeder, darm
  • Drukkend gevoel rond de bekkenbodem
  • Pijn door verzakking
  • Onzekerheden bij dagelijkse activiteiten en sport

Vergoedingen Zorgverzekeraar

Bekkenfysiotherapie wordt volledig vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wij declareren rechtstreeks bij de verzekeraar en worden vergoed conform het contracttarief. Dacosta Fysio heeft contracten met alle zorgverzekeraars. U heeft geen verwijzing nodig behalve wanneer u komt voor urineverlies. Op www.defysiotherapeut.nl kunt alle polissen vergelijken. Wanneer u niet aanvullend verzekerd bent gelden deze tarieven.